Nejlepší pérka pro začátečníky

Namáčecí pérko na kaligrafii v ruce

Poradíte mi pérko pro začátečníka? To je nejčastější dotaz, který od dostávám od začínajících kaligrafů. To víte, že poradím. Nejprve si ale povězme, proč jsou některé pérka vhodnější než jiná. Pokud vás teorie nezajímá, hotový seznam najdete na konci příspěvku.

Dnes se budeme věnovat dámským pérkům, tedy pérkům pružným a špičatým. Právě tyto dvě vlastnosti nás budou zajímat nejvíce.

Pružnost

Čím je pérko pružnější, tím méně na něj musíte tlačit, abyste získali silnou linku. Na jednu stranu se tedy s pružnými (a měkkými) pery tolik nenadřete, na druhou stranu tvrdší pérka se snadněji ovládají. Proto platí: čím měkčí pérko, tím pevnější ruka. Pro začátečníky proto doporučuji pérka střední a vyšší tvrdosti, rozhodně by to neměl být žádný extrém.

Ukázka pružnosti kaligrafického pérka: Gillott 303
Toto je ukázka velmi pružného a špičatého pérka (Gillott 303), když na něj zatlačíme. Spíš ho ocení pokročilejší kaligrafové.

Špičatost

Čím je hrot pérka špičatější, tím jemnější bude linka psaná bez přítlaku. To obvykle chceme. Nicméně velmi špičatá pérka mají větší sklon se zarývat do papíru (proto vyžadují kvalitní pevný papír) a při tazích nahoru se budou spíše zachytávat. Opět proto vyžadují zkušenější ruku. Ne vždy je širší špička zárukou hladkého pohybu po papíře, například pérko Gillott 404 bude jemně drhnout, dokud ho psaním (nebo jinak) neobrousíte. Jemné drhnutí (bez zachytávání) však není na škodu, naopak umožňuje tah lépe kontrolovat.

Co z toho vyplývá? Pro začátečníky doporučuji pérka středně pružná a středně špičatá. Těmto požadavkům vyhovuje celá řada pérek, například: Hunt 22, Gillott 404, Leonardt G, Brause 361 Steno ("Blue Pumpkin"), Nikko G a Tachikawa G. Všechny přehledně najdete v této kolekci. Znamená to, že nemůžete vyzkoušet nějaké pérko, které v kolekci není? Určitě ne, čím více různých per vyzkoušíte, tím lepší budete mít představu o tom, co vyhovuje zrovna vám.

Kaligrafická pérka pro začátečníky dle La Litera


Byl pro vás příspěvek užitečný? Dejte vědět do komentářů! Pokud už máte s kaligrafií větší zkušenosti, jaké pérko jste používali ve svých začátcích?

Katka | La Litera

Zpět na blog

Napište komentář

Upozorňujeme, že komentáře musí být před zveřejněním schváleny.